HOUTENSKAMERORKEST

Home     Het orkest      Agenda      Muziek       Foto's en recenties      Vacatures     Contact en inschrijving       Links 


Beeldmerk Houtens Muziek Collectief vrij

facebook

HistorieConcert juli 2009


Het zomerconcert vond plaats op 4 juli 2009 in het Theater aan de Slinger, De Slinger 40, 3995 DE Houten, aanvang om 20:00. Het Houtens Juniorenorkest opende het concert met werken van o.a. Pachelbel en Charpentier. Daarna nam het Houtens Kamerorkest plaats op het podium. Zij speelden het derde pianoconcert van Beethoven en de eerste symfonie in Es-groot (opus 20) van Louis Spohr. In het pianoconcert soleerde Johann Markel.

Affiche 4 juli 2009

Johann Markel


Johann Markel heeft in Duitsland gestudeerd aan de Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburg. In 2001 rondde hij zijn opleiding piano met succes af bij Annie Gicquel. Daarna zette hij zijn opleiding voort bij onder andere Geoffrey D. Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook nam hij deel aan meestercursussen in Italië bij Volker Banfield, in Engeland bij Peter Feuchtwanger en in Duitsland bij Karl-Heinz Kämmerling. Johann Markel is als docent piano verbonden aan het Houtens Muziek Collectief in Houten. Naast het lesgeven treedt hij graag op als solist en als pianist in kamermuziekensembles.

Louis Spohr (1784-1859)


Louis Spohr was een Duits componist, violist, muziekpedagoog, musicoloog en dirigent. Spohr was een van de eerste dirigenten die gebruik maakte van een dirigeerstok. Een andere vernieuwing die hij invoerde, was het gebruik van de schoudersteun voor de viool. Op jonge leeftijd leerde hij viool spelen en op 15 jarige leeftijd kreeg hij een aanstelling als kamermuzikant aan het hof van de hertog van Braunschweig. Zijn vioolleraar, de virtuoos Friedrich Eck, nam hem ook mee op concertreizen, onder andere naar Rusland. Vanaf 1805 was hij concertmeester van de hofkapel bij de hertog August van Saksen-Gotha-Altenburg. In deze periode componeerde hij veel verschillende stukken (onder andere kamermuziek, stukken voor orkest en opera's). Ook leerde hij de harpiste Dorette Scheidler kennen, die hij in 1806 huwde. Zijn eerste symfonie in Es-groot (1810) ging op een van deze muziekfeesten met succes in premiere. Vanaf 1813 leefde hij enkele jaren in Wenen, waar hij Ludwig van Beethoven kennen. Daarna heeft hij gewerkt in Frankfurt ad Main, Londen, Parijs en Dresden (Carl Maria von Weber). Vanaf 1822 Hofkapellmeister en Generalmusikdirector aan het hof van Kassel. Spohr was een romanticus, die in zijn muziek ook neigde naar de Klassieke stroming (bijvoorbeeld Mozart). Hij had een voorliefde voor de kleine terts en maakte veel gebruik van halve noten. Als violist werd hij erg gewaardeerd en behoorde hij tot de besten van zijn tijd. Als componist heeft hij een uitgebreid oeuvre nagelaten. Hij schreef 15 concerten voor voor viool en orkest, 10 symfonieën, vele ouvertures, zo'n 10 opera's, veel kamermuziek (o.a. 30 strijkkwartetten, 7 strijkkwintetten, en ook werken voor viool en harp (zijn vrouw was harpist))Meteen naar:

Agenda

Concerten in 2015

Concerten in 2014

Concert maart 2012

Concert november 2010

Concert februari 2010

Concert juli 2009

Concert januari 2009