HOUTENSKAMERORKEST

Home     Het orkest      Agenda      Muziek       Foto's en recenties      Vacatures     Contact en inschrijving       Links 


Beeldmerk Houtens Muziek Collectief vrij

facebook

HistorieProgramma begin 2015

In de zomer van 2015 hebben we  Johann Markel  begeleid bij het 2e pianoconcert van F. Mendelssohn en een onbekende Symfonie van A. Berlijn ten gehoren gebracht.

Over het programma en de componisten

Daar waar Felix Mendelssohn al jaren tot de canon van de klassieke componisten behoort, is Anton Berlijn (1817-1870) vreemd genoeg grotendeels vergeten. Dat was tijdens zijn leven wel anders: hij behoorde toen tot de gevierde Nederlandse componisten en kreeg in 1860 van koning Willem II een belangrijke onderscheiding voor zijn werk. Hoewel zijn succes grotendeels beperkt bleef tot Nederland, kreeg hij ook diverse buitenlands onderscheidingen. Hij studeerde in Berlijn en later in Kassel bij de bekende(re) componist Louis Spohr. Bij terugkomst in Nederland ontplooide hij een breed scala aan activiteiten: hij was schouwburgdirecteur, orkestdirigent, dirigent van diverse zanggezelschappen en muziekleraar aan Joodse scholen. Van Berlijn zijn wel 500 composities bekend (waaronder symfonieën, opera’s, balletten en veel liederen), maar slechts een klein deel daarvan is in druk verschenen. Daaronder is zijn tweede symfonie, die het Houtenskamerorkest wil gaan uitvoeren. Het stuk werd door Berlijn zelf in Amsterdam gedirigeerd. Spohr, die het in Amsterdam had gehoord, voerde het in 1857 uit in Kassel. Hoewel de symfonie als één van zijn beste werken geldt, is hij sindsdien – ook in Nederland – nauwelijks meer gespeeld. Het Houtenskamerorkest hoopt het werk weer enigszins aan de vergetelheid te ontrukken.

Parkzaal

Parkzaal, in het Wertheimpark (Amsterdam) waar de Sinfonie in 1857 werd uitgevoerd.   

Met daarnaast het pianoconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847)heeft het orkest ditmaal een volledig Joods programma. De twee pianoconcerten die Mendelssohn schreef, behoorden in zijn tijd tot de meest gespeelde orkestwerken. Daarna raakten ze wat in de vergetelheid, omdat ze werden gezien als “voertuigen van hol virtuoos vertoon”. De laatste decennia is daarin verandering gekomen en worden ze weer op waarde geschat en vaker uitgevoerd. Het tweede pianoconcert werd in 1837 geschreven voor het Birmingham Festival. Het werk is vernieuwend door het innige samengaan van solist en orkest en door de eenheid tussen de drie delen die onderling door fanfares zijn verbonden. Anders dan het eerste pianoconcert kostte het componeren van het tweede Mendelssohn veel tijd – het was pas vlak voor de geplande festivalpremière klaar.

Meteen naar:

Agenda

Concerten in 2015

Concerten in 2014

Concert maart 2012

Concert november 2010

Concert februari 2010

Concert juli 2009

Concert januari 2009